תקנות בריאות הציבור בנוגע לתוספי תזונה / משרד הבריאות

טוב… אז לפני שמתחילים בכלל לדבר על תוספי תזונה והפרעת קשב, חשוב לי לציין למען הסר ספק שהפרעת קשב לא נגרמת מבעיות בתזונה. בהתאם לכך, שינויים תזונתיים לא יכולים לרפא או ליצור הפרעת קשב.

  • בהקשר הזה ממליצה בחום לקרוא את הצהרת הקונצנזוס בנושא, שנמצאת – בקישור הזה

עם זאת, התזונה היא בהחלט חלק משמעותי וחשוב מאורך חיים בריא ו…. הפרעת קשב עלולה להקשות על ניסיונות ההתמדה בנושא, כמו שהיא מקשה על כל פעולה משעממת, חזרתית ושגרתית אחרת.

  • תוכלו למצוא הסבר מורחב על הקשר המורכב בין תזונה להפרעת קשב – בקישור הזה
  • והסבר על הפגיעה של הפרעת קשב בתפקודים הניהוליים – בקישור הזה

כמו כן, בלי שום קשר לקיומה או היעדרה של הפרעת קשב, בכל מקרה שעולה חשד לחסכים תזונתיים – יש לפנות לרופא המשפחה כדי לעשות בדיקת דם כללית, להמשיך לפי ההנחיות שלו ובמקרה הצורך גם להתייעץ עם תזונאית קלינית.

 

אז מה הקטע של תוספי תזונה?

על פי התקנות של משרד הבריאות, “תוסף תזונה” מוגדר כך:

ויטמין, מינרל, חומצת אמינו, צמח או מזון אחר, שאישר המנהל לצריכה כמזון, ולרבות תמצית, מיצוי, רכיב, תוצר פירוק, נגזרת או תערובת של כל אחד מאלה, למעט אם הוא –
(2) צמח מרפא כהגדרתו בתקנות הרוקחים (תנאי פתיחה וניהול של בתי מרקחת וחדרי תרופות), התשמ״ב–1982, ובלבד שאינו מוצג כמזון קונבנציונלי.
אחד הקריטריונים החשובים להיתר מכירה של תוספי תזונה הוא ש”המנהל לא מצא כי תוסף התזונה עלול להזיק לבריאות או שהוא אינו ראוי למאכל אדם, אינו מוכר כמזון או בטיחותו אינה ידועה”.
ההנחיות בנוגע להוראות סימון של תוספי תזונה, כוללות בין היתר את הדרישות הבאות:
  • המילים ”תוסף תזונה“ באותיות שגודלן לא יפחת משני מילימטרים
  • שם המתאר בתיאור נכון ולא מטעה את מהותו של תוסף התזונה
  • המילה ”רכיבים“ ואחריה פירוט כל הרכיבים, לרבות חומרי מילוי ושמות בוטניים של צמחים, בסדר יורד בהתאם לתכולתם היחסית במשקל
  • אם תוסף התזונה מכיל כוהל, אחוז הכוהל בנפח
אם אתם פוגשים תכשיר שמתיימר להיות תוסף תזונתי, אך אינו עומד בתיאור הזה, הוא כנראה לא מוכר על ידי משרד הבריאות כתוסף תזונה.
מומלץ להיזהר מפני תכשירים שאינם עומדים בתקנות של משרד הבריאות, משום שהם עלולים להיות מסוכנים לבריאותכם.

שימו לב!

אחד הקריטריונים להפסקת השיווק של תוסף תזונה מסוים על פי ההנחיות של משרד הבריאות, הוא ייחוס סגולות ריפוי או מניעה של מחלה במסגרת הפרסום שלו.
בהקשר זה, חשוב לשים לב גם לעובדה שלהבדיל מתרופות, לאורך כל ההנחיות בנוגע לתוספי תזונה, אין דרישה להוכיח שיש לתוסף תזונתי מסוים השפעה בריאותית חיובית כלשהי על היבט פיזיולוגי כלשהו.
למעשה, ההנחיות של משרד הבריאות עבור תוספתי תזונה מתמקדות בעיקר בבדיקת בטיחות השימוש ואופן הפרסום – אין שם דרישה לבדיקה או קריטריון סף כלשהו בנוגע ליעילות של התוסף.
כלומר, יצרני ומשווקי התוספים נדרשים רק להוכיח שהם לא ירעילו אתכם ולא ישקרו לכם. זה כמובן דבר מאוד מאוד חשוב, אבל… למעשה זהו רף נמוך מאוד והם לא נדרשים להוכיח שהמוצר שלהם יכול לשפר את בריאותכם.

על כן, אין לראות באישור משרד הבריאות עבור תוספתי תזונה הוכחה או תמיכה בטענה שתוסף תזונה יכול לסייע לכם או להקל עליכם במשהו – האישור רק מוכיח שלא נמצא נזק או הטעיה בפרסום.

אגב, אם בכל מקרה מצאתם פרסום מטעה בנוגע לתוספי תזונה, ניתן ומומלץ לדווח לוועדה למניעת הטעית הציבור – בקישור הזה

נשמע מעניין?

את מסמך התקנות המלא בנוגע לתוספי תזונה, תוכלו לקרוא – בקישור הזה

 

אהבתם?

כדאי לכם גם לקרוא את ההסבר על קנאבידיול (CBD), אשר מופק מצמח הקנאביס – בקישור הזה

ואת ההסבר על הומאופתיה, שנמצא – בקישור הזה

 

תפריט נגישות