נשים, הורמונים והפרעת קשב – מה קורה כשהכל מתערבב? / How to ADHD
על הפרעת קשב ונשים
יש באתר שלנו כבר הרבה מידע על הבדלי מגדר שתוכלו למצוא – בקישור הזה
למעשה ג’סיקה כבר עשתה בעצמה סרטון על הביטוי של הפרעת קשב אצל בנות, נערות ונשים, שבו היא התייחסה להרבה דברים חשובים כמו הקושי באיתור והנטייה לתת- אבחון שמובילה לחוסר הנגשה של הטיפול. תוכלו לראות אותו – בקישור הזה
בסרטון הזה היא חוזרת על חלק מהדברים שנאמרו (אבל תמיד טוב לשמוע שוב) ומתייחסת להיבט חדש שאני כמעט ולא רואה אליו התייחסות, והוא הפן הפיזיולוגי של הבדלי מגדר. הכוונה לשינויים הורמונליים, כמו המחזור החודשי, וההשפעה שלהם על התסמינים ועל התגובה לטיפול התרופתי.
בהקשר של הטיפול התרופתי, אני מזכירה כמובן שהאתר לא נועד ליעוץ רפואי. לכן, אם אתן חושדות שזה יכול להיות רלוונטי לכן, תעלו את זה מול הרופא המטפל כדי לבדוק במה מדובר ומה אפשר לעשות. אם הוא לא מכיר את הנושא, תבקשו ממנו לבדוק בספרות ומול קולגות. זאת משום שככל שיותר רופאים יתמודדו עם השאלה, יגדל הלחץ לקדם את המחקר בתחום.
כרגע כמו שג’סיקה אומרת בסרטון, יש מעט מאוד מידע בקשר להשפעות הורמונליות של נשים סיס-ג’נדריות (ועל טרנסג’נדרים/ות כמעט ואין מידע בכלל). לכן מאוד חשוב לעודד את המודעות והמחקר.
אגב, פערי מגדר בידע רפואי לא אופייניים רק להפרעת קשב, אלא מהווים בעיה רפואית כללית בתחומים רבים. לכן מומלץ בכל בעיה רפואית לשאול את הרופא המטפל: “האם המצב שלי או הטיפול בו מושפעים משונות מגדרית?”. אומנם גם אם כן, לא תמיד ידעו, אבל טוב שיתחילו לשאול. מידע נוסף בנושא תוכלו למצוא – בקישור הזה
עיקרי הדברים
- אין דבר כזה “הפרעת קשב נשית” או “תסמינים נשיים של הפרעת קשב” – לגברים ולנשים יש את אותה “הפרעת קשב” עם אותם תסמינים. אבל… הפרעת קשב נוטה להשפיע בצורה שונה על גברים ונשים. ההבדלים האלו נובעים משילוב של גורמים ביולוגיים וחברתיים (הסבר מורחב בנושא תוכלו למצוא בסרטון הקודם של ג’סיקה שקישרתי בתחילת הפוסט).
- גם גברים וגם נשים שיש להם/ן חשד בנוגע לקיומה של הפרעת קשב, צריכים ללכת לאבחון כדי לאמת או לשלול אותו ולקבל את המערך הטיפולי המתאים במידה והחשד מאומת ואכן יש הפרעת קשב. כלומר, אין הבדל מגדרי בצורך באבחון וטיפול בהפרעת קשב.
- את אמות המידה של משרד הבריאות בנוגע לאבחון הפרעת קשב תוכלו למצוא – בקישור הזה
- דף מרוכז בנושא טיפול בהפרעת קשב תוכלו למצוא – בקישור הזה
- התסמינים של הפרעת קשב יכולים להשתנות או להחמיר בשלבים שונים של המחזור החודשי.
- התסמינים של הפרעת קשב יכולים להשתנות אצל נשים בשלבים שונים של החיים, כמו גיל ההתבגרות, ובמצבים שונים של הגוף, כמו הריון.
- הצרכים הטיפוליים, המטרות הטיפוליות והטיפול התרופתי יכולים להשתנות בהתאם למצב ההורמונלי הנוכחי של האישה.
אבל הרופא שלי כבר יודע את כל זה לא?
אה…. רוב הסיכויים שלא.
גם אם הרופא שלכן מומחה להפרעת קשב ומודע לנושא, אין מספיק מחקר בתחום. מה גם שההגדרות של ספר האבחנות DSM מתאימות יותר למאפיינים הגבריים של הפרעת קשב, כך שהאבחון של נשים נוטה להתפקשש וגם כשהן מאובחנות, יש קושי להתאים את הטיפול למאפיינים המגדריים, לפיזיולוגיה ולצרכים האישיים של כל אישה לגופה.
הפרעת קשב אצל נשים נוטה להיות חמורה יותר מכפי שנראה לעין. ברמה הביולוגית נשים נוטות לחוות יותר תסמינים מופנמים או תסמינים מוחצנים שלא תואמים את הייצוג הסטיגמטי של הפרעת קשב – כמו למשל, היפראקטיביות מילולית במקום מוטורית. כמו כן, הבדלי המגדר בתהליכי החברות מעודדים נשים להסתיר יותר את התסמינים החיצוניים שלהן בהשוואה לגברים.
כתוצאה מכך בהרבה מקרים נשים שהפרעת הקשב שלהן טרם אובחנה, יקבלו אבחנה שגויה או חלקית, רק על פי המצב הרגשי שנלווה להפרעה או מתעורר בעקבותיה – כמו דיכאון, חרדה וכו’. זאת משום שבמקרים רבים הקשיים הרגשיים של נשים יהיו בולטים יותר מהפרעת הקשב שלהן. אבחנה שגויה עלולה לגרום לטיפול לא יעיל, או פחות יעיל, לצד הזנחה של מקורות הקשיים שטרם אובחנו. מידע נוסף על החשיבות של אבחנה מבדלת תוכלו למצוא – בקישור הזה
כלומר, לנשים עם הפרעת קשב יש פחות סיכוי להגיע לאבחון, כשהן מגיעות לאבחון יש פחות סיכוי לקבל אבחנה ו… גם אם קיבלו אבחנה, יש פחות סיכוי לקבל טיפול (תרופתי או אחר).
ג’סיקה מדגישה גם שאין הבדל מגדרי באפקטיביות של טיפול תרופתי להפרעת קשב כשהוא מותאם אישית מול רופא מומחה. הבעיה היא שהוא פחות נגיש לנשים בגלל ההטייה המגדרית שתיארתי, בנוסף המחסור בידע ומודעות מקשה על תהליך ההתאמה. כך שגם כשאישה עם הפרעת קשב מגיעה לקבל טיפול תרופתי מול רופא מומחה, רוב הסיכויים שהשינויים ההורמונליים שמשפיעים הן על התסמינים והן על התגובה לתרופה לא יילקחו בחשבון.
ג’יסקה מתארת בסרטון את החוויה האישית שלה וההשלכות הנפשיות של איתור בגיל מאוחר. אם תרצו תוכלו לראות את סרטון ה TED שלה, שם היא מספרת בהרחבה על ההיסטוריה שלה עם הפרעת קשב – בקישור הזה
נשמע מעניין?
צפו בסרטון ADHD in Women ורשמו לנו בתגובות מה דעתכם.
אהבתם?
כדאי לכם גם לקרוא את ההסבר על הכאב השקט של נשים עם הפרעת קשב – בקישור הזה
ולראות את הסרטון “מה לא בסדר איתי?” שממחיש את הנושא – בקישור הזה