על הדמיון והשוני בין הפרעת קשב להפרעה דו-קוטבית / Dr. Tracey Marks + הערות של חן

יש הרבה מאוד מצבים שיכולים להראות דומה להפרעת קשב ולבוא ביחד או בנפרד.

  • על ההבדל בין קשיי קשב להפרעת קשב תוכלו ללמוד – בקישור הזה
  • ועל חשיבות התהליך של האבחנה המבדלת – בקישור הזה

אחד מהמצבים האלו הוא הפרעה דו-קוטבית Bipolar Disorder ולכן כדאי להכיר אותו.

אז… מה ההבדל בין הפרעת קשב וריכוז ADHD להפרעה דו-קוטבית?

בסרטון המצורף Dr. Tracey Marks מסביר באופן מאוד ברור ומדוייק על הדמיון והשוני בין הפרעת קשב להפרעה דו-קוטבית.

רק כדאי לתת לכם קצת רקע – הפרעה דו-קוטבית ידועה גם בשם מאניה דֶפרסיה (manic depression), משום שהיא הפרעה נפשית המתאפיינת בגלים (אפיזודות) של שינויים קיצוניים במצב הרוח.  השם “הפרעה דו-קוטבית” משקף את המעברים החדים והקיצוניים בין שני הקטיבים של הרגש – בין מאניה לדיכאון (ומכאן השם השני).

המצבים שהכי דומים אחד לשני בשתי ההפרעות הן פעלתנות היתר שמאפיינת חלק מהאנשים עם הפרעת קשב ושלב המאניה של ההפרעה הדו קוטבית. אני מניחה שזו הסיבה שהסרטון מתמקד בעיקר בהשוואה בין שניהם ופחות עוסק בשלב הדכאוני ובסוג הבלתי קשוב של הפרעת קשב (ללא היפראקטיביות).

בכל מקרה… מתברר שגם בהפרעת קשב וגם בהפרעה דו-קוטבית יכולים להופיע קשיים בחשיבה, פעלתנות יתר (היפרקטיביות) וקשיי התארגנות. אבל…. פה זה נגמר

אלו הם ההבדלים העיקריים:

  • אנריגה – בשלב המאניה של הפרעה דו-קוטבית האדם מרגיש שיש לו אנרגיה אין סופית ו… הוא לא מדמיין את זה. הוא באמת צריך פחות מנוחה בשלב הזה ולמעשה, כמעט ולא יהיה לו צורך בשינה. הירידה בצורך בשינה יחד עם העלייה ברמת האנרגיה יכולות לאפשר לאדם פעילות אינטנסיבית רצופה עד תום האפיזודה. לאומת זאת, בהפרעת קשב אנחנו יכולים להרגיש מלאי אנרגיה ולתכנן לעשות המון דברים, אבל…. מהר מאוד אנחנו מגלים שאנחנו צריכים את המנוחה. אנחנו יכולים להיכנס להיפר פוקוס ולעבוד שעות על גבי שעות על משהו שמלהיב ומעניין אותנו, אבל ביום שלמחרת נרגיש את המחסור בשינה ונשלם את המחיר.
  • קצב המחשבה והדיבור – בשלב המאניה של הפרעה דו-קוטבית האדם מרגיש שמחשבותיו מאיצות וכתוצאה מכך מואץ גם קצב הדיבור, שיוצא כלפי חוץ ללא הפסקות באופן שמקשה על הצד השני בשיחה לקחת חלק בדברים. גם אנשים עם הפרעת קשב יכולים לקטוע את בני שיחתם אבל לא בגלל האצה של מחשבות ודיבור אלא יותר בגלל חוסר תשומת לב, אימפולסיביות וכו.
  • מצב רוח – הפרעה דו קוטבית מאופיינת בשינויים אקראיים במצב הרוח, שמתחלפים בין מאניה לדיכאון ולא קשורים לסיטואציה. שינוי הרגש בהפרעת קשב קשורים להתרחשויות ושינויים במציאות. כלומר, הם מגיבים למה שקורה ולא משנים באופן אקראי. מה שהיא לא אמרה בסרטון זה שאחר כך יש לנו בעייה לווסת אותם, אבל בשביל זה יש לכם את ההסבר של ג’סיקה – בקישור הזה.
  • פעולה ללא מחשבה – אנשים עם הפרעת קשב יכולים לפעול באימפולסביות ולעשות דברים שהם יצטערו עליהם אחר כך בגלל שלא הצליחו להקדיש מספיק מחשבה להשלכות של הפעולה לפני הביצוע שלה. לעומת זאת בהפרעה דו קוטבית מדובר ברצף פעולות משמשך שצובר מומנטום והולך ומתעצם עד כדי כך שהאדם עלול להחריב לעצמו את החיים ולא ישים לב לכך עד שזה מאוחר מידי.
  • מתי זה מתחיל? – הפרעת קשב היא גנטית ומולדת ולכן רואים את התסמינים שלה כבר בגילאי הילדות (גם אם מגיעים לאבחון רק בגיל מאוחר יותר). לעומת זאת, הפרעה דו-קוטבית בדרך כלל מתחילה להתפתח רק בגילאי ההתבגרות או הבגרות המוקדמת. לכן ייתכנו גם מצבים שבהם ההפרעה הדו קוטבית תצטרף במהלך החיים להפרעת קשב מולדת.

נשמע מעניין?

צפו בסרטון ADHD Vs Bipolar Disorder – How To Tell The Difference ורשמו לנו בתגובות מה דעתכם.

שימו לב – בכל מקרה של חשד למעורבות רגשית יש לעשות את האבחנה המבדלת (ובמקרה הצורך גם את האיזון התרופתי) דרך פסיכיאטר שמתמחה גם בהפרעת קשב וגם בפן הרגשי.
ו… למען הסר ספק: המידע באתר אינו מהווה תחליף לאבחון, ייעוץ רפואי או טיפול מקצועי אחר!

אהבתם?

כדאי לכם גם את ההסבר על OCD והפרעת קשב – בקישור הזה

ואת ההסבר של ברקלי על קשיי הויסות של אנשים עם הפרעת קשב במצבים רגשיים וחברתיים – בקישור הזה

תפריט נגישות