שיקום נהיגה / נועה גוטפריד

שיקום נהיגה

שמי נועה, ואני מרפאה בעיסוק, עובדת בבית חולים בני ציון בחיפה. אחת מההתמחויות שלי הינה שיקום נהיגה, וכיוון שהנושא עלה רבות בקבוצת הפייסבוק של קהילת הפרעת קשב, מציגה מידע כללי. אני ועמיתותיי נשמח לייעץ לשאלות פרטניות.

מהו שיקום נהיגה?

שיקום נהיגה- הנו תחום התמחות של מקצוע הריפוי בעיסוק, המספק שירותי הערכה, טיפול וייעוץ מהרגע בו מתעוררת שאלה לגבי יכולתו של האדם לנהוג ועד להפיכתו לנהג. בארץ ישנם מספר מכונים לשיקום נהיגה (ראו רשימה בסוף הפוסט). המכונים לשיקום נהיגה נותנים שירותי ייעוץ, אבחון וטיפול לגבי יכולת האדם לנהוג בצורה בטוחה. המכון מנוהל ע”י מרפאות בעיסוק, ביחסי עבודה עם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב”ד) של משרד הבריאות.

אדם אשר מגיע להערכת הנהיגה במכונים לשיקום נהיגה של מרפאות בעיסוק, עובר תהליך של מספר פגישות, בהן יבצע אבחוני נייר ועפרון, אבחוני מחשב, נהיגה בסימולאטור ונהיגה בפועל להערכת יכולות הנהיגה . הדגש בהערכות אלו הוא הפן הקוגניטיבי-תפיסתי של הנהיגה, וכן הצורך בהתאמות ואבזור לרכב. בהתאם לתוצאות ההערכה, בחלק מהמקרים קיימת אפשרות לעבור תהליך שיקום נהיגה. השיקום יכול להתבצע הן לחיזוק מיומנות מסוימת (לדוגמא קשב מפוצל), והן ברמת שיעורי נהיגה בפועל לשיפור יכולת הנהיגה בכללותה. בסיום בתהליך תתבצע הערכה מחודשת של יכולת הנהיגה והמלצות בהתאם.

על פי חוק התעבורה, כל אדם שחושב שיש לו בעיה בנהיגה מוכרח לדווח על כך לרופא המטפל או למשרד הרישוי. הסכנה הגדולה היא לחיי אדם. זה לא אומר שישללו את הרישיון, אלא תעשה בדיקה להבנת הקשיים, והצעות לניסיונות לשפר את איכות הנהיגה.

איך זה קשור להפרעת קשב?

בהתייחסות להפרעות קשב, אפשר לחלק את האוכלוסייה לשני חלקים – הראשון אנשים שלומדים נהיגה ומתקשים בתהליך, והשני אנשים נוהגים ומתקשים בנהיגה בטוחה. הרבה פעמים אנשים עם בעיות קשב ו/או לקויי למידה נזקקים למספר רב יותר של שיעורי נהיגה, דגש בנהיגה על תחום זה או אחר. אנו מתווכים גם למורי נהיגה, או מפנים להתערבות קצרת מועד במכונים לריפוי בעיסוק בנושאים מסוימים בהתאם לקשיים שעולים בנהיגה.

למידע נוסף אודות תפקיד הריפוי בעיסוק בתחום הנהיגה – לחצו כאן.

ניתן גם לפנות למכונים לריפוי בעיסוק :

  • בית חולים בני ציון בחיפה- נועה, 04-8359652
  • בית חולים בלינסון פתח תקווה- פנינה, חן, 03-9377582
  • בית חולים תל השומר- ורדי , 035303723
  • בית חולים לוינשטיין רעננה- עדינה, 09-7709003
  • בית חולים איכילוב בית חולים רעות בית חולים הדסה

אהבתם?

אם אתם רוצים לקבל עזרה גם מביטוח לאומי, תוכלו לקבל סיוע עם הטפסים – בקישור הזה

וכדאי לכם לבדוק גם את הסרטון על בטיחות עם הפרעת קשב – בקישור הזה

‏2 תגובות

  1. אור שוח אור שוח ב- 30/06/2017 בשעה 13:27

    שאלה אם אגיע כדי לשפר טכניקות של ריכוז על הכביש(אין בעיה קוגנטיבית של תפיסה ואני נוהג טוב בסהכ) האם אני חייב לדווח ואם כן האם יחיבו אותי לנהוג תמיד על ריטלין(כרגע לוקח רק שיש מעל ארבע שעות נסיעה רצוף) והאם זה יגרום לי לשלם ביטוח גבוה יותר?



  2. nbarel nbarel ב- 17/07/2017 בשעה 10:53

    היי אור.
    תודה על השאלות שלך. אנסה לענות-
    לפי התיאור שלך אתה נוהג טוב, אז לא ברור מדוע אתה צריך שיקום נהיגה. שווה להרים טלפון ולהתייעץ,
    לגבי חיוב נהיגה עם תרופות- רק המרב”ד (המכון הרפואי לבטיחות בדרכים) רשאי לקבוע, בהמלצת הנוירולוג / רופא שמלווה אותך.
    לגבי ביטוח-כדאי לברר בחברת הביטוח.
    בכל מקרה נשמח לייעץ בטלפון.
    בהצלחה ונסיעה טובה!
    נועה



תפריט נגישות