למה אנחנו לא מצליחים לעמוד בכל הדברים שהחלטנו לעשות השנה? על הבעיה של מטרות ויעדים חגיגיים / CGP Grey

הרבה אנשים נוטים לקבוע לעצמם מטרות ויעדים בתחילת כל שנה, מה שמכונה באנגלית – New Year’s Resolution.

זה מאוד נחמד, אבל…. לרוב האנשים זה לא ממש עובד.

הקטע הוא שהתנהגות אנושית היא דבר מאוד קשה לשינוי. לכן כשאנשים מקבלים החלטות דרמטיות כמו “להפסיק לעשן”, “להתחיל להתעמל”, “לשמור על סדר”, “לאכול בריא” וכו, הם נמנעים מלבצע את הדברים בפועל או לחלופין – משקיעים כמות גדולה מאוד של מאמץ בזמן קצר ואז… חוזרים להרגלים הקודמים.

אז מה כן אפשר לעשות?

בסרטון הזה גריי מציע לנו להימנע מהצבת מטרות ויעדים ספציפיים שנועדו לכישלון, ובמקום זאת – לבחור נושא מרכזי אחד שבו אנחנו רוצים להשקיע את המאמצים שלנו, להתפתח ולגדול. כלומר, אתם צריכים לחשוב למה אתם רוצים להקדיש את השנה הזו?

הנושא צריך להיות מאוד כללי ורחב.

  • לדוגמה: “שנת הקריאה”, “שנת הבריאות” או “שנת החידושים”

זה אומנם מאוד לא מדוייק, אבל לפי גריי, במקרה הזה – הדיוק לא מועיל ואפילו מזיק. זאת משום שסביב יעד ספציפי שהוגדר כהצלחה – מרחפת כל הזמן האפשרות לכישלון, שבעיקר מלחיצה ומייאשת. לכן, אם אנחנו רוצים לשנות את ההתנהגות שלנו לכיוון של פיתוח עצמי – דווקא להגדרות הכלליות יותר, יש יתרון גדול מאוד.

איך זה עובד?

עכשיו נראה איך אפשר ליישם את הדבר הזה בפועל.

למשל, אם אתם לא נוהגים לקרוא ספרים ואתם רוצים להתחיל לקרוא ספר אחד כל שבוע – זה יכול להיות מאוד מאתגר, מלחיץ ומתסכל ולכן סביר שתזנחו את העניין במהרה. לעומת זאת אם תכריזו על “שנת הקריאה” – תוכלו ליצור מגמת עלייה מתמשכת בכמות הקריאה שלכם, גם אם זה לא יהיה ספר בשבוע, או אפילו פרק.

לפי גריי, המגמה שתיצרו תעזור לכם לכוון את ההתנהגות שלכם באופן הדרגתי למקום שאתם רוצים והאפקט יצטבר עם הזמן. המודעות לכך שאתם רוצים לקדם תחום מסוים בחיים שלכם, תעזור לכם לעשות את הבחירות הקטנות ברגעי האמת, בכל פעם שמזמן לכם לבחור כך או אחרת (וזה קורה בחיים לא פעם).

למשל – כשאתם תקועים בתור ותוהים מה לעשות כדי להעביר את הזמן, במקום להיכנס לאפליקציות הרגילות – אתם יכולים לפתוח ספר (אלקטרוני או מודפס) ולהעביר את הזמן בדרך הזו. זה כבר שינוי הרבה יותר הגיוני ובר ביצוע. לאורך זמן זה יבנה לכם הרגלים חדשים.

אחד ההרגלים שיוצרו עם הזמן הוא היכולת לשים לב להזדמנויות טובות לקידום הנושא שבחרתם. זאת משום שעם הזמן תתרגלו לחשוב עליו ולחפש דרכים לשלב אותו בתוך השגרה שלכם (במקום לשבור את השגרה כדי לקיים אותו).

הבחירה בנושא רחב וכללי גם מצמצמת את האפשרות להיכשל. למשל, אם אתם בשנת הקריאה ומהר מאוד הבנתם שקריאת ספרים היא לא בשבילכם. עדיין תוכלו לקדם את הנושא על ידי קריאת מאמרים או האזנה לספרי שמע. גם אם אתם משנים את הפרטים הספציפיים, את האמצעים או הכלים שבהם אתם משתמשים, אתם עדיין יכולים להתקדם בכיוון שבחרתם.

יותר מכך, לא חייבים לתת נושא לשנה שלמה, אפשר גם ללכת על תקופות זמן קצרות יותר כמו חודש או שבוע 😉

נשמע מעניין?

צפו בסרטון Your New Year’s Resolution Has Already Failed ורשמו לנו בתגובות מה דעתכם.

אהבתם?

כדאי לכם גם לראות את ההסבר של ג’סיקה על איך לתקתק דברים בלי לקרוס – בקישור הזה

ואת ההסבר על המצפן הפנימי שלכם ומדוע חשוב להקשיב לו – בקישור הזה

תפריט נגישות