כתות חינוך מיוחד בתוך בתי הספר הרגילים / אורנה אביאור
הורים רבים בטוחים שכתה “קטנה” בתוך בית ספר רגיל הוא פתרון אופטימלי עבור ילדיהם.
מנסיוני, יש ילדים שבהחלט כן, אך יש ילדים שממש לא.
בקטע הבא ניסיתי להביא על קצה המזלג מידע מה שכדאי לדעת בנושא כתות חינוך מיוחד בתוך בתי הספר הרגילים.
אז מה צריך לדעת?
- שמות שונים:
לכתות החינוך המיוחד יש שמות שונים כגון: כתה קטנה, כתה מקדמת, כתה טיפולית, כתה שפתית, במהות, כולן כתות חינוך מיוחד. - מה המטרה?
מטרת כתת החינוך המיוחד לאפשר לתלמידים להשתלב בקרב תלמידי בית הספר מבחינה לימודית וחברתית. בהצהרה, כתת החינוך המיוחד הינה חלק אנטגרלי ממערך בית הספר ותלמידיה שותפים בכל פעילויות השכבה בפרט ובית הספר בכלל. מטרת כתות אלו היא לאפשר לתלמידיהן להשתלב מבחינה לימודית בכתות המקבילות ה”רגילות”. המשמעות היא, שבבית הספר הרגיל (כמו בכל בית ספר “רגיל”), יום הלימודים בנוי משעורים שלמים והפסקות. תלמידי הכתה המיוחדת צריכים להיות מסוגלים ללמוד במסגרת במתכונת כזאת. נדרשת רמת “תלמידאות” גבוהה. - מי יכול ללמוד בכתת חינוך מיוחד מבחינת החוק?
מי שעבר ועדת השמה וקיבל זכאות ללמוד בכתת חינוך מיוחד. לכל סוג של כתה, נדרשים מסמכים שונים. תוכלו למצוא מידע נוסף על ועדות השמה – בקישור הזה - סוגים של כתות חינוך מיוחד.
סוגי הכתות נקבעים בד”כ בזכות רוב התלמידים הלומדים בהן למעט כתות התקשורת בהן לומדים תלמידים הנמצאים על הרצף האוטיסטי בלבד.
אלו סוגי כתות יש? כתת תקשורת, כתת לקויי למידה, כתה רגשית התנהגותית, כתה לתלמידים עם אבחנות נפשיות, כתה ללקויי שמיעה וחרשים, כתה ללקויי ראיה ועיוורים, כתת נכויות פיזיות כתת מוגבלות שכלית. - מה מבדיל בין סוגי הכתות?
א. אוכלוסיית התלמידים
ב. מס’ התלמידים המיירבי שמותר לשבץ בכל כתה
ג. סל המשאבים הניתנים
ד. דרגת כתה (גיל א’ או ב’ וכד’) - מה היה הרציונל בבניית השוני בין הכתות?
ככל שצרכי התלמידים מורכבים יותר אזי בכתות בהן הם ילמדו, מס’ התלמידים יהיה נמוך יותר והמשאבים, רבים יותר. - למה הכוונה משאבים?
1. תקן שעות הלימוד (אורך יום הלימודים. לדוגמא כתות תקשורת לומדות עד 17.00 וכתות לקויי למידה עד 12.45)
2. מספר שעות הטיפול בכל כתה (בכתות ליקויי למידה א’-ג’ יש שעת טיפול שבועית לתלמיד בכתות לקויי למידה ד’-ט’ חצי שעה שבועית)
3. תקן לסייעת (בכתות מסוימות לדוגמא בכתות לקויי למידה בחטיבות, אין תקן לסייעת) - מי קובע היכן תפתח כתת חינוך מיוחד?
חשיבה משותפת בין הרשות המקומית לפיקוח על החינוך הרגיל והמיוחד. - מיקום
המיקום של כתות החינוך המיוחד (בבית ספר כזה או אחר) אינו קבוע, הוא משתנה בהתאם לצרכים. בכל שנה מחדש, לאחר ועדות ההשמה, ממפים את הצרכים ומשבצים את התלמידים הזכאים בכתות קיימות. אם יש צורך, פותחים כתות נוספות. אם אין צורך, סוגרים כתות. גם ההגדרות של הכתות נקבעות בהתאם לצרכי התלמידים. - הגדרות שונות=משאבים שונים
- כיצד נבנה צוות כתות החינוך המיוחד?
מחנכי כתות החינוך המיוחד הינם מורים בעלי תואר (אחד לפחות) והתמחות בחינוך המיוחד. המורים המקצועיים, הינם מורים רגילים ששייכים בד”כ לבית הספר. בכתות מסויימות (על פי החלטת הפיקוח ומנהל/ת ביה”ס ומורכבות הכתה), מחנכ/ת הכתה מלמד/ת את רוב שעות הלימוד. הצוות הטיפולי, הינו צוות מטפלים השייכים למת”יא/מת”י לו ביה”ס מסופח.
איך מחליטים?
עכשיו, אחרי שאתן ואתם יודעים מעט יותר על המשמעות של כתת חינוך מיוחד, חשבו על הילד/ה הספציפי/ת שלכם ושאלו את עצמכם:
- מה בדיוק הוא/היא צריכים?
- באיזו מסגרת הוא/היא מתפקדים בצורה הטובה ביותר? כלומר, במסגרת קבוצה קטנה או רק באופן יחידני?- שימו לב שכתת חינוך מיוחד בבית ספר רגיל לא יכולה לתת מענה לילד/ה שזקוק לתמיכה אישית אינטנסיבית.
- מה התחומים שהכי משמעותיים לה/לו ; האם התחום הלימודי? החברתי? או תחומים אחרים כגון אמנות, ספורט, עבודת כפיים? (מה שנקרא בית ספר “מקצועי”?) צריך להבין שבתי הספר הרגילים מוגבלים בתחומים בהם ניתן לתלמידים להתנסות (שעורי נגרות, חדר מוסיקה, גינה טיפולית, פינת בעלי חיים וכד’) הכוונה היא, שמרחב התמרון הוא מאד מצומצם.
מבולבלים?
מבינה.
זה לא פשוט.
אהבתם?
כדאי לכם גם לבדוק את החוברת של משרד החינוך להורי תלמידים עם הפרעת קשב – בקישור הזה
ואת ההסבר על התמודדות עם בעיות התנהגות של תלמידים עם לקויות למידה והפרעת קשב – בקישור הזה